Cloenda

Guadalupe Gómez Melis (SCE, UPC) i Frederic Udina (Idescat, UPF)

Aquest mes de gener de 2014 finalitzen dotze mesos d’activitats dedicades a promoure i fer visible l’estadística a casa nostra, a l’empara de l’Any Internacional de l’Estadística 2013 (Statistics2013).

La SCE i l’Idescat, les dues institucions que representem, es van adherir des del començament a la iniciativa, presa fa dos anys per cinc de les més importants societats estadístiques del món. Ens hi vàrem sumar a l’igual que altres 2300 institucions de 128 països.

L’any 2013 els estadístics d’arreu del món hem gaudit d’una celebració mundial de la nostra disciplina, gràcies a l’organització descentralitzada, però impulsada i difosa per Statistics2013 i, en particular, per les deu persones que constitueixen el seu comitè directiu. Felicitem des d’aquí els membres d’aquest comitè per la feina feta en favor de l’Estadística.

En aquest marc hem impulsat nombroses activitats que han merescut l’atenció del Statistics2013 Newsletter —encarregat de recollir i resumir les accions promogudes per les diferents institucions. Convé destacar, per la seva importància, la Declaració Institucional emesa pel Parlament de Catalunya donant ple suport a la celebració de l’Any Internacional de l’Estadística, recollida a la pàgina 6 d’aquest exemplar del Newsletter.

El blog e2013 ha estat una altra activitat, dilatada en el temps, que ens ha acompanyat tot l’any i s’ha nodrit de l’esforç de moltíssimes persones. Els autors dels apunts hi han abocat interès i dedicació per explicar alguns aspectes de l’estadística tal i com la veuen, o tal i com l’exerceixen en el seu entorn professional. Correspon als autors, i a les seves contribucions, el mèrit d’haver mantingut viu el blog durant tot l’any.

Les 107 entrades escrites durant aquest 12 mesos evidencien com l’estadística està present en molts aspectes de la nostra vida i quan important és en les ciències, la tecnologia i la societat. Els 81 autors que han col·laborat han fet aportacions en àmbits on l’estadística està ben consolidada, com ara en el disseny i anàlisi d’enquestes electorals, en la bioestadística, en la gestió de la qualitat, en la demografia o en la psicologia, entre d’altres. També en camps que, com els anteriors, afecten la vida quotidiana i el benestar concret de moltes persones: salut, economia, turisme, ensenyament, i en àmbits emergents i que plantegen nous reptes a la professió: bioinformàtica, TIC, edificació, per exemple, o en especialitats més impensades, com ara toponímia i lèxic. En tots ells veiem com els raonaments estadístics són molt útils i com sovint són necessàries tècniques estadístiques per tal d’extreure el màxim d’informació de les dades. Sens dubte en tots ells l’estadística ha deixat la seva empremta.

Volem agrair a tots els autors la seva magnífica disposició durant l’any. Aquest és, no hi ha cap mena de dubte, el material imprescindible amb què s’ha construït el blog.

Una salutació cordial,

Guadalupe Gómez Melis                              Frederic Udina
Presidenta de la SCE                                    Director de l’Idescat

Aquesta entrada s'ha publicat en Benvinguda, presentació i cloenda i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari