Continguts i suggeriments

e2013 passeja cada mes de l’any per un tema o altre relacionat amb l’estadís- tica. El gener es concentra en demografia, el febrer en enquestes electorals i d’opinió, el març en genètica, malalties i medicina, i així anar fent.

El costum d’amidar i calcular es pot aplicar a gairebé qualsevol fenomen imaginable. Hi ha una aproximació estadística a la contaminació i del medi ambient, al clima i la predicció meteorològica, a la producció i consum mundial d’aliments, a la fixació d’estàndards sanitaris i legals, a l’expansió de les tecnologies de la informació i la comunicació, a la psicologia i la felicitat, al transport i les infraestructures, als nostres hàbits, a la nostra salut i també a les nostres malalties.

Qualsevol mercat, per modest que sigui, és un fabulós generador d’estadística i de problemes estadístics. Necessiteu estadística per mesurar els preus, i també la trobeu a les finances i al dret. La moda no se n’escapa, de l’estadística, i no només perquè bategi un càlcul: la necessita per fixar les talles de la roba. Sempre que hi ha opinions, gustos i comportaments hi ha possibilitat de fer estadística. Se’n pot fer amb el material d’un diccionari. Tampoc els historiadors són lliures d’estadística. Herodot treba-llava amb una estratègia d’estadístic: primer enquestava i preguntava i després endreçava, resumia i presentava el que n’havia tret. Ningú recorda que invoqués les muses amb pretensions d’eficàcia.

De temes no n’han de faltar, doncs. De fet, l’estadística mateixa és un tema estadístic: els seus procediments no són inescrutables. Poden ser explicats i, millor encara, els essencials poden ser entesos amb poca feina. Així, doncs, potser no sobrarien quatre setmanes dedicades a l’Estadística feta fàcil.

Ja veurem. El blog anirà trobant el camí. Ara bé, ho farà millor amb l’ajuda dels vostres suggeriments. Els podeu enviar des d’aquí.

Relació de temes

En curs

    En l’actualitat aquest blog no té activitat. Es va mantenir obert durant l’any 2013, per celebrar l’Any Internacional de l’Estadística

Mesos anteriors

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s