e2013: un any d’activitat

Xavier López Andrés (Societat Catalana d’Estadística i Institut d’Estadística de Catalunya)

Aquest apunt descriu de forma sintètica l’activitat experimentada pel blog e2013 durant els mesos de l’Any Internacional de l’Estadística 2013 (Statistics2013). Els resultats bàsics es mostren en els indicadors continguts en la taula i el gràfic que trobareu al final.

El blog, patrocinat per la Societat Catalana d’Estadística i l’Institut d’Estadística de Catalunya, ha estat actiu entre el dia 3 de gener de 2013 (data en què es va publicar el primer apunt) i l’inici de 2014.

En conjunt hi han col·laborat 81 autors distints, amb 107 apunts organitzats en 12 temes generals ―un per mes. Això vol dir un ritme mitjà de publicació d’un apunt cada tres o quatre dies o, si voleu, un parell d’apunts per setmana. La desviació estàndard del temps transcorregut entre apunt i apunt ha estat 2,2 dies. Ara bé, si descompteu tres o quatre episodis crítics pel que fa a la publicació de material (concentrats sobretot al setembre, en tornar de vacances), aquest valor queda en 1,7 dies. Es pot parlar, per tant, d’una marxa de publicació raonablement uniforme. Els lectors han pogut comptar que el blog els oferiria noves entrades amb una cadència regular.

Tot aquest material ha experimentat, en termes agregats, més de 45 000 accessos, generats per uns 11 000 visitants.

Pel que fa als 81 autors, la millor presentació és la que fan ells mateixos a través de la seva bona feina. A ella em remeto, per tant. Tothom va respondre amb un interès sensacional, i això és a l’arrel del funcionament del blog. Cal una menció especial per a en Carles Serrat i en Xavier Tort: a més de la seva tasca com a autors es van encarregar ells solets de la feina completa del mes que els va correspondre.

Només un 30% dels autors són membres de la SCE. De fet, el blog s’ha usat per augmentar el grau de visibilitat de les dues cases que l’han sostingut, SCE i Idescat, i això té sentit intentar-ho tant cap endavant (per la banda dels lectors) com cap enrere (per la banda dels autors). El més probable, comprensiblement, és que els guanys marginals de difusió hagin estat molt superiors per a la SCE que per a l’Idescat, fet que mostra la generositat institucional d’aquest segon.

Si es considera l’activitat mensual, el nombre de visitants va oscil·lar a l’entorn del miler, tret dels mesos d’estiu (de juliol a setembre), que va ser inferior per raons estacionals. Tenen la consideració de mesos de màxima afluència maig i octubre, ex-aequo, amb 1 150 visitants.

En unitats de temps menor (diàries), l’estadística mostra augments molt notables els dies posteriors a accions destacades de publicitat. Això va passar, per exemple, el 4 d’agost. Aquell diumenge el programa de TV3 Espai Internet va recomanar el nostre blog just després de l’emissió del Telenotícies Migdia. Semblantment en altres casos, com ara la participació en actes organitzats per centres d’ensenyament secundari.

Estadístiques-e2013-WP

Estadístiques-e2013-XL

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Benvinguda, presentació i cloenda i etiquetada amb , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s