Qui queda que no tingui mòbil?

Mireia Fernández-Ardèvol (Universitat Oberta de Catalunya, UOC)

Donem per fet que tothom té mòbil, oi? Però segur que coneixeu algú que no en té. Hi ha avis i àvies que no en tenen. També hi ha persones més joves que encara s’hi resisteixen. Sembla, però, que no tenir mòbil s’ha convertit en una proesa. Hi ha gent a qui les amistats encara li fan burleta quan diu que només té fix; o persones a qui l’hospital no li pot enviar un SMS de recordatori per a la propera visita d’aquí sis mesos; i potser n’hi ha que van decidir comprar un mòbil el dia aquell que van punxar la roda i van haver de demanar el telèfon a un bar de la vora.

Més subscripcions de telefonia mòbil que persones
Segons la CMT, la Comissió del Mercat de les Telecomunicacions, a finals de 2012 hi havia 50,7 milions de línies actives de telèfon mòbil a Espanya. En altres paraules, hi ha una taxa de penetració de 109,7 mòbils per cada 100 habitants. Sí, més subscripcions mòbils que persones! És un fenomen habitual als països desenvolupats, mentre que als països en vies de desenvolupament la xifra també continua creixent. Així, la UIT, la Unió International de Telecomunicacions, preveu que hi hagi pràcticament tantes línies actives de telèfon mòbil com persones hi ha al món a finals de 2013 (6.800 milions).

Aquestes dades les proporcionen les empreses del sector, les operadores. La CMT i la UIT les compilen a nivell estatal i internacional. Es tracta, doncs, d’informació des del punt de vista de l’oferta. I és rellevant aclarir que aquestes dades es refereixen exclusivament a les línies que contracten particulars i empreses per a les comunicacions entre persones. En queden excloses, per tant, les línies tipus datacard o de comunicació entre màquines.

Gairebé tothom fa servir el mòbil
Ara que sabem que hi ha més d’una subscripció mòbil per càpita tornem a començar: què potser no coneixem gent que no té mòbil? Per saber qui són necessitem dades des del punt de vista de la demanda. És a dir, enquestes que recopilen informació sobre els usos de les TIC per part de la població.

A Catalunya, l’any 2012 el 95,5% de la població entre els 16 i els 74 anys fa servir el telèfon mòbil. L’Idescat i l’INE publiquen periòdicament aquestes dades. La seva principal font d’informació és l’enquesta TIC-llars, dissenyada per garantir la comparabilitat internacional. A més, l’ONTSI (Observatori Nacional de les Telecomunicacions i de la Societat de la Informació) elabora enquestes trimestrals que complementen i amplien l’estadística oficial.

I els que menys el fan servir són les persones grans
No hi ha gaire diferència entre homes i dones (96,1% i 94,8%, respectivament), sinó que és l’edat la que apunta a majors diferències en els nivells d’adopció. Així, el segment d’edat entre 55 i 64 ja està per sota de la mitjana de Catalunya (91%) i el de 65-74 anys se situa en les cotes més baixes (84%).

Percentatge de persones usuàries de telefonia mòbil, per grups d’edat. Catalunya, 2012. Font: Idescat. Població entre 16 i 74 anys.

Percentatge de persones usuàries de telefonia mòbil, per grups d’edat. Catalunya, 2012.
Font: Idescat. Població entre 16 i 74 anys.

Aquesta tendència es veu reflectida en els nivells d’adopció en funció de la relació amb l’activitat econòmica. Precisament, els nivells més baixos d’ús es troben entre la població jubilada i prejubilada (83%).

Percentatge de persones usuàries de telefonia mòbil, per relació amb l'activitat. Catalunya, 2012. Font: Idescat. Població entre 16 i 74 anys.

Percentatge de persones usuàries de telefonia mòbil, per relació amb l’activitat. Catalunya, 2012.
Font: Idescat. Població entre 16 i 74 anys.

Les dades disponibles, doncs, confirmen la percepció subjectiva inicial. (Gairebé) tothom té mòbil i la major part de no usuaris es concentra entre la gent gran, tot i que encara queden petits reductes de població més jove que resisteixen sense un telèfon mòbil. De tota manera la fotografia no està completa. Faltaria saber qui té més d’un telèfon mòbil, una dada que no es recull a les estadístiques oficials. També podríem discutir altres aspectes que no desenvoluparé en aquest post. Per exemple, qui es connecta a Internet amb el mòbil (41% dels usuaris d’Internet) o qui fa servir la missatgeria instantània, tipus Line o Whatsapp (el 71% dels que disposen del servei, el que representa el 23,5% dels usuaris de mòbil). O quina és la situació entre els nens i les nenes de 10 a 15 anys (63% tenen mòbil). Això us ho deixo a vosaltres, lectors i lectores.

Falten dades per saber què passa amb totes les generacions de gent gran: no hi ha dades de població de 75 anys o més
El que no podrem discutir, i al meu entendre és un aspecte important a solucionar, és la situació de les persones de 75 anys o més. La població més gran no hi surt, a la fotografia de les estadístiques oficials sobre TIC de la Unió Europea. Tampoc és un segment de població que interessi massa a les empreses privades, tot i que hi ha excepcions. Vodafone és l’operadora que més estudis ha publicat sobre el mercat espanyol. Així, en un estudi de 2011 analitzava població fins als 80 anys; mentre que en un de 2012 estudiava individus fins a 70 anys.

Les generacions de gent gran han hagut de decidir, han de decidir i hauran de decidir si adopten, o no, alguna nova tecnologia de comunicació. Ja va passar amb el telèfon fix, que també va caldre ensenyar com funcionava.

http://www.youtube.com/watch?v=CIDw75mUl6c

Ha passat i està passant amb els telèfons mòbils. Segurament passarà amb dispositius que ja s’estan posant al mercat, com les ulleres de Google, i amb altres productes que encara estan per inventar.

Tant les estadístiques públiques oficials com les del sector privat són eines per a la presa de decisions. I és necessari que millorin la qualitat de la informació sobre la gent gran, en particular en relació a la telefonia mòbil i les TIC. Aquesta feina, que a priori presenta nombrosos reptes, és del tot necessària si tenim en compte l’evolució demogràfica, amb una marcada tendència a l’envelliment, de les nostres societats.

Quant a Mireia Fernández-Ardèvol

www.femrecerca.cat/mireia
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Estadística i TIC i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

3 respostes a Qui queda que no tingui mòbil?

  1. Pepus ha dit:

    Molt interessant i és bo conèixer aquesta dades, però suposo que la traducció ens ha tornat a trair. Deuen ser 6,8 miliards (6800 milions) i no 6,8 bilions. Un bilió americà són 1000 milions.

  2. Peus, gràcies pel teu comentari.
    Ja he canviat les unitats de mesura.

  3. Retroenllaç: El mòbil: La cara i la creu d’una eina | Blog del Jordi Sans

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s