Construcció i money, money, money…

Maribel García i Marcos Pardal
Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT)

El sector de la construcció a Catalunya presenta una confiança empresarial de 107,6 per al quart trimestre de 2013. Quina és la procedència d’aquesta dada? Com es calcula? Què significa?

Si féssim l’exercici de pensar en dades relacionades amb l’activitat de la construcció, segurament ens vindrien al cap el preu de l’habitatge, la producció, el nombre d’ocupats del sector, el consum de ciment, etc. Tots aquests indicadors tenen la seva procedència en fonts d’informació que ens permeten conèixer de manera quantitativa el comportament del sector. Algunes d’aquestes fonts són estructurals, és a dir, proporcionen informació amb periodicitat anual o superior -com ara l’enquesta d’Estructura de la indústria de la construcció. D’altres fonts tenen caràcter conjuntural, és a dir, ofereixen resultats amb periodicitat inferior a l’any (mensual, trimestral, etc.) -com ara l’Índex de producció de la indústria de la construcció. La naturalesa quantitativa dels indicadors que mesuren aquestes estadístiques fa necessària la recopilació de la informació un cop finalitzat el període de referència. Conseqüentment, l’obtenció i l’anàlisi de resultats sovint es duu a terme molt més tard del que seria desitjable. A aquesta problemàtica s’ha d’afegir el fet que algunes d’aquestes fonts d’informació no donen resultats desagregats en el territori i només disposem de la dada global d’Espanya.

Altres indicadors que ens poden ajudar a conèixer el comportament d’un sector econòmic són els calculats a partir d’informació qualitativa. Arreu del món podem trobar indicadors molt consolidats d’aquest tipus, com l’IFO alemany i l’índex borsari Tankan japonès. A més, la Comissió Europea els considera un bon instrument per obtenir informació sobre l’evolució de l’economia.

Prenent com a referència aquestes metodologies internacionals, l’Idescat com a organisme responsable de l’estadística oficial catalana, i altres instituts d’estadística de l’estat espanyol, han dissenyat conjuntament una operació estadística que ofereix informació qualitativa relativa a variables de naturalesa econòmica. L’objectiu és molt clar: analitzar la situació econòmica a curt termini. Es tracta de l’Índex de confiança empresarial harmonitzat (ICEH) construït a partir de les opinions (optimistes i pessimistes) que tenen els responsables dels establiments sobre la marxa del negoci en el trimestre acabat (Indicador de situació) i sobre la percepció per al trimestre entrant (Indicador d’expectatives). La seva periodicitat és trimestral i presenta la particularitat de proporcionar informació abans de disposar dels indicadors quantitatius relacionats.

La confiança empresarial és un concepte innovador en el nostre sistema estadístic que destaca per:

–       La senzillesa de càlcul, com a diferència de percentatges optimistes i pessimistes, i l’alt grau de correlació amb indicadors quantitatius del mateix àmbit.

–       La rapidesa en la seva difusió, ja que es publiquen resultats no més tard dels 10 primers dies del trimestre posterior.

–       La comparabilitat amb els resultats d’altres Comunitats autònomes i del conjunt d’Espanya, atesa l’harmonització de la metodologia emprada per al seu càlcul.

A Catalunya, l’Idescat és l’organisme responsable de l’elaboració de l’ICEH. La informació necessària per al seu càlcul, juntament amb altra informació qualitativa en relació a l’ocupació, a la facturació o als preus, procedeix de l’Enquesta de clima empresarial que realitza en col·laboració amb la Cambra de Comerç de Barcelona. Aquesta operació estadística s’adreça a diversos sectors productius i proporciona resultats per al conjunt de Catalunya i per a cada sector, entre els quals hi ha el de la construcció.

Resoltes les qüestions plantejades a l’inici sobre la dada de confiança, podem comentar que a partir de les dades disponibles per al sector de la construcció semblava que en el segon trimestre de 2013 s’havia produït un canvi de tendència del seu indicador, és a dir, les opinions pessimistes perdien pes sobre la resta. Ara bé, de la darrera dada publicada es desprèn que el sector de la construcció manté, pràcticament, en el quart trimestre la confiança del tercer. Per la seva banda, la sèrie de l’ICEH per al conjunt de l’economia catalana presenta un canvi de tendència a partir del primer trimestre de 2013 que es manté tot l’any.

MM-Gràfic 1

Segons les darreres dades, el 5,7% dels gestors dels establiments amb activitat constructora opina que la marxa del seu negoci en el quart trimestre serà favorable, front un 61,6% que considera que serà desfavorable. L’indicador o saldo d’expectatives obtingut per diferencia de respostes optimistes i pessimistes s’ha situat en –55,9, davant el -54,8 del trimestre anterior. Per altra banda, l’indicador de situació del tercer trimestre és -53,8 (6,7% respostes positives i 60,5% respostes negatives).

MM-Gràfic 2

Però és cert que aquesta confiança ens permet fer-nos una idea del comportament d’algunes variables quantitatives del sector? La curta vida de l’ICEH (la primera dada harmonitzada data del primer trimestre de 2013) no ens permet encara extreure gaires conclusions al respecte. Ara bé, algunes proves realitzades amb variacions interanuals del VAB del sector i de la sèrie disponible utilitzant també dades anteriors a l’harmonització ens permeten fer-nos una idea de quin serà el signe comportament del primer.

MM-Gràfic 3

Per saber si la tendència prevista en els darrers trimestres per a la confiança empresarial es reflexa en els indicadors quantitatius de la construcció encara ens caldrà esperar uns mesos. Igualment, haurem d’esperar als primers dies de gener, quan estarà disponible la dada corresponent al primer trimestre del 2014, per conèixer si els empresaris de la construcció confien o no en la recuperació de la seva activitat.

Podeu trobar més informació a:

Indicadors de confiança empresarial harmonitzat. Idescat

Clima empresarial.Idescat

Indicadores de confiança empresarial. INE

Indicadores de Confianza Empresarial y Panel de Opinión de Actualidad. SEIO 2012

IFO

Tankan

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en L'estadística edificant i etiquetada amb , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s