Els noms dels carrers i places de Catalunya

Contribució de l’Institut Cartogràfic de Catalunya a l’Any Internacional de l’Estadística.

La toponímia lligada al territori

Els noms dels carrers i places són un reflex de la història i de la societat d’un poble, d’un país, com es comprova en el fet que els principals noms a qui s’han dedicat les vies públiques han sorgit del mateix poble o país (noms d’indrets, de llocs…). En el cas dels carrers dedicats a persones s’esdevé el mateix, ocupant els llocs més destacats aquells personatges que pobles i ciutats s’han fet seus o se’ls han sentit propers.

D’altra banda, cada època ha aportat al nomenclàtor urbà noms que han estat el reflex del moment i que, a través dels anys, han configurat la fesomia actual dels noms de pobles i ciutats. Noms que no surten a la llista pel fet de tenir pocs registres com Plaça de las Madres de la Plaza de Mayo, Passeig de John Lennon, Carrer de Sarajevo, Carrer del Gato Pérez, Carrer dels Voluntaris Olímpics, Carrer de Jordi Pujol, Plaça de les Nacions sense Estat, Carrer de Nelson Mandela, Carrer d’Amnistia Internacional, Carrer d’Ayrton Senna o Carrer Número 42, entre molts d’altres, són exemples presents a pobles i ciutats només des de temps recents.

Procediment

Les dades que es presenten en aquest estudi és el resultat d’una mostra sobre el 50% de la toponímia referida a vials urbans i places dels nuclis urbans de Catalunya, disponible a les bases de l’ICC.

Fonts d’informació

  • Base toponímica de Catalunya a escala 1:5.000. Institut Cartogràfic de Catalunya. La base aporta aproximadament la meitat dels noms de les vies públiques de Catalunya (unes 50.000 entrades). Els valors que se n’extreuen són un retrat del moment en què s’ha fet l’extracció. Correspon a la toponímia urbana que apareix a les sèries cartogràfiques 1:5.000 de l’ICC. Es troba en constant procés d’actualització i densificació.
  • Base de dades de la Guia de carrers de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya. Selecció i mostra de noms de vies públiques efectuada a partir de la base de dades que alimenta la Guia de carrers de Catalunya. La base de dades contempla al voltant de 100 000 registres.
  • Altres: bibliografia i cartografia de l’Institut Cartogràfic de Catalunya. Llibres sobre onomàstica publicats conjuntament entre la Societat d’Onomàstica i l’ICC. Articles puntuals publicats al Butlletí de la Societat d’Onomàstica.

Criteris

Els noms de les vies públiques s’han agrupat per àrees temàtiques i s’han comptabilitzat sumant totes les variants del nom per a cada concepte. S’han aplegat dins d’una mateixa denominació els singulars i plurals (Carrer de l’Era / Carrer de les Eres), augmentatius i diminutius (Carrer de la Creu / Plaça de la Creueta) i també aquells casos on la denominació, tot i que diferent, referia al mateix nom comú (Carrer del Migdia / Carrer del Migjorn, Carrer de la Farigola / Carrer del Timó).

S’han omès noms comuns que actualment registren menys de deu entrades. Tampoc s’han contemplat noms de vials acompanyats de genèrics propis de fora de nuclis urbans com camins, carrerades o lligallos (ex.: Camí de Mas Pou, Afores…), encara que formin part del nomenclàtor urbà d’alguns municipis.

Grafies

Segons la Llei 1/1998, de 7 de gener, de política lingüística “La determinació del nom de les vies urbanes (…) correspon als ajuntaments” (Cap. II. Art. 18). Es recullen, doncs, les dedicatòries de vials aprovades per cada ajuntament. Tanmateix, s’han homogeneïtzat i normalitzat certs grafismes a fi de poder comptabilitzar, com a úniques, les variants gràfiques del nom.

Totals

El nombre de registres que acompanya cada nom no és absolut en cap cas. El total de registres d’aquest estudi representa, aproximadament, el 50 % dels noms de les vies públiques de Catalunya. La intenció és presentar una primera aproximació dels noms més posats a Catalunya. En aquest sentit, cal destacar que la majoria dels noms de carrers i places correspon a aquelles denominacions més pròpies i genuïnes de cada nucli o municipi i que no tenen duplicats en cap altre. Són aquells noms de vials dedicats a personatges d’arrel local o els relacionats amb topònims del rodal. Per aquest motiu presenten poques repeticions i no arriben a aparèixer en la relació que es presenta.

Validesa

Els còmputs obtinguts es basen en la meitat del total de noms de vies públiques i mostren uns resultats, malgrat que aproximats i parcials, que indiquen tendències en els noms més posats a carrers i places de Catalunya. Els valors totals que es presenten resten forçosament oberts tant a la finalització de l’estudi complert de la informació disponible, com a les noves incorporacions i  canvis de denominacions de vials, per part de les corporacions municipals.

Resum de dades

El rànquing dels deu noms de vials urbans més posats és el següent:

Nom Freqüència Exemples i comentaris
Major 735 Carrer Major, Plaça Major…
Can… / Cal… 530 Carrer de Can Llebre, Plaça de Cal Morer…
Catalunya 438
Font / Font de… 383 Plaça de la Font, Carrer de la Font Seca, Passeig de la Font…
“Doctor…” / “Dr.” 336 Metges. Carrer del Dr. Vergés, Plaça del Dr. Serrat… Carrers dedicats a doctors i metges
Nou / Nova 290 Carrer Nou, Plaça Nova…
Montserrat 278 Inclou els dedicats tant a la muntanya com a la Mare de Déu de Montserrat
Barcelona 263
Pau Casals 237
Pi (Pineda, Pinar, Pinetó…) 236 Carrer del Pi, Passeigs dels Pins, Ronda del Pi de la Creu, Passeig dels Pinetons…
Jacint Verdaguer 236

Fitxer de dades detallades

El podeu obtenir a: Els noms dels carrers i places de Catalunya. Institut Cartogràfic de Catalunya

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Topodística = Toponímia + Estadística i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Els noms dels carrers i places de Catalunya

  1. Xavier Piulachs ha dit:

    Felicitats per l’article, l’he trobat molt original. Es recull un tipus d’informació a la qual de vegades no es presta suficient atenció, i que en canvi aporta informació rellevant sobre les tradicions i els sentiments de la població. D’altra banda, m’ha agradat molt el terme topodística.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s