Turista, viatger, visitant, qui és qui?

Ana Belmonte (Cambra de Comerç de Barcelona) La informació sobre l’evolució del turisme que ens arriba a través dels mitjans de comunicació és amplia i pot arribar a ser confusa per algú que no és usuari habitual de les estadístiques de conjuntura turística. Es parla de visitants, de turistes, de viatgers, … Però qui és qui?

L’objectiu d’aquest post és ajudar a conèixer els diferents conceptes que s’utilitzen quan s’analitza l’evolució del turisme i les principals fonts d’informació.

El concepte bàsic que s’utilitza en el sistema d’estadístiques del turisme és el de visitant. El visitant és aquella persona que viatja a un lloc diferent del seu entorn habitual, per un període no superior a 12 mesos, amb una finalitat diferent a la d’exercir una activitat que sigui remunerada en el país visitat. Alhora aquest concepte es divideix en dues tipologies: el visitant internacional i el visitant intern. Mentre que el visitant internacional viatja a un país diferent d’aquell en el que té la seva residència habitual, el visitant intern viatja a un lloc dintre del mateix país on resideix.

Alhora, un visitant pot ser turista o excursionista. El turista és un visitant que pernocta una nit, com a mínim, mentre que l’excursionista és un visitant d’un dia que no pernocta en el lloc visitat. De manera que aquestes categories es poden creuar amb les anteriors, per això trobem conceptes com el de turista internacional.

Aquesta informació la proporciona l’Institut d’Estudis Turístics (IET) a partir de les estadístiques oficials següents: Familitur, per conèixer els moviments turístics dels espanyols, i Frontur, per conèixer els moviments turístics en fronteres, és a dir, l’entrada a Espanya de visitants no residents a Espanya.

Com a exemple, a partir d’aquestes fonts i aquests conceptes podem saber que, l’any 2012, Catalunya va ser la primera comunitat autònoma receptora de turistes internacionals (14,5 milions).

Un altre concepte que estem habituats a sentir als mitjans de comunicació és el de viatger, que es defineix com aquella persona que realitza una o més pernoctacions seguides en el mateix allotjament turístic. Els viatgers es classifiquen per país de residència, i en el cas de ser residents a Espanya, per comunitat autònoma en la que resideixen habitualment. Això permet distingir entre turisme estranger (viatgers amb residència de fora d’Espanya) i turisme domèstic (viatgers amb residència a Espanya). Així, en el cas de Catalunya, es pot distingir entre el turisme domèstic català i el de la resta de comunitats autònomes.

Aquesta informació la proporciona l’Institut Nacional d’Estadística (INE) a través de les operacions estadístiques oficials següents: l’Enquesta d’Ocupació Hotelera, l’Enquesta d’Ocupació en càmpings, l’Enquesta d’Ocupació en apartaments turístics i l’Enquesta d’Ocupació en allotjaments de turisme rural.

Per no carregar de xifres aquest post, donaré com a exemple les estadístiques d’ocupació en establiments hotelers, que són les més rellevants tant en nombre de viatgers com de pernoctacions. Així, segons l’Enquesta d’Ocupació Hotelera de l’INE podem saber que, l’any 2012, Catalunya va rebre 16,2 milions de viatgers en establiments hotelers, xifra que la situa com la primera comunitat autònoma en nombre de viatgers. D’aquests, 9,9 milions eren residents fora d’Espanya (el 61%) i 6,3 milions eren residents a Espanya, i d’aquests, 3,5 milions eren residents a Catalunya.

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Estadística a la fresca i etiquetada amb , , , , , , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Turista, viatger, visitant, qui és qui?

  1. Lakiesha ha dit:

    I thoghut finding this would be so arduous but it’s a breeze!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s