Servei, Professionalitat i Integritat

Joan del Castillo (U. Autònoma de Barcelona)

World Statistics Day 2010

Dia Mundial de l’Estadística 2010

Everything should be made as simple as possible, but not simpler“. Albert Einstein.

Ara que estem en l’Any Internacional de l’Estadística podem recordar el precedent del Dia Mundial de la Estadística, organitzat el 20 de octubre de 2010. El Departament d’Estadística de les Nacions Unides el va declarar per celebrar els nombrosos èxits de las estadístiques oficials, basats en els valors bàsics de Servei, Integritat i Professionalitat, com podem observar en el logotip corresponent.

Aquestes celebracions ens permeten fer-nos una idea del que la societat pensa i espera de nosaltres. En general, se’ns valora per estar al servei de l’objectivitat. Naturalment això enllaça amb els orígens de l’escola anglesa de començaments dels segle XX: Pearson, Student i Fisher. Des de la publicació de L’origen de les espècies de Darwin, el 1859, és va plantejar la necessitat de validar científicament la teoria de l’evolució. L’objectiu era i és molt difícil, doncs inferir de les evidències la teoria general mai no es pot fer amb seguretat absoluta. La gran aportació de l’Estadística en aquells anys fou la capacitat d’avaluar la incertesa deguda a l’atzar de manera que, quan aquesta és prou petita, es pugui inferir la relació causal.

L’Estadística és avui la tecnologia del mètode científic experimental. Tot i això, alguna gent considera que el treball dels estadístics és objectiu, però més aviat elemental i automàtic. En realitat suposen que es pot prescindir de les persones i és suficient disposar del software apropiat. És el cervell i no l’ordinador que hem de reivindicar. “Don’t buy programs hire people” deia fa poc un article de Significance.

El desenvolupament de les tècniques que avui formen part del software són part del treball fet en Estadística i no s’acostuma a reconèixer suficientment ni atribuir als mateixos estadístics que les han creat. Diria que el propi èxit en l’aplicació de les tècniques ha amagat el mèrit d’haver-les desenvolupat. Això és important en el mercat laboral, d’aquesta percepció en depenen les feines assignades i el nivell retributiu de les mateixes. També en depenen les oportunitats de nous llocs de treball.

El futur de l’Estadística el marcaran els estudiants del present. Hem de saber transmetre’ls el valors fonamentals de la professió, que recull molt bé el logotip citat. Hi ha coses a primera vista molt senzilles que en realitat no ho són tant. Avaluar el nombre de persones en una manifestació és realment senzill. Resulta, però, que a la pràctica no ho és tant. Ho veiem contínuament en la disparitat de criteris que es produeix en aquests recomptes habitualment. Naturalment la qüestió està en els interessos que s’amaguen darrera d’aquests nombres. Ara bé, és que en algun lloc no hi ha interessos?

Què passaria si les dades del cens, les sèries estadístiques que reflecteixen l’estat de l’economia, els baròmetres d’opinió, l’anàlisi estadística dels assajos clínics i tantes d’altres coses fetes per estadístics no tinguessin la credibilitat que avui tenen ? En podrien tenir més, però encara contrasten amb la credibilitat dels mercats financers, que alguns diuen que s’autoregulen tot sols. També contrasten amb les baralles entre destacats especialistes en relació a la política econòmica que cal seguir.

La nostra feina no es basa en l’elegància dels models sinó en la credibilitat: primer les dades objectives, després el rigor en l’anàlisi i en la inferència. Per prendre bones decisions és necessari quantificar la incertesa de la informació derivada de les dades. Seguint aquest camí augmentarem el prestigi de la professió, amb benefici nostre i de la societat. Com diuen els bons periodistes: Els fets són sagrats, l’opinió és lliure.

Aquesta entrada s'ha publicat en L'Estadística feta fàcil i etiquetada amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s