Què és l’estadística i per què és important?

Manuel Rodriguez (SAS) A SAS celebrem l’Any Internacional de l’Estadística. L’estadística va ser motivació fonamental del naixement de la companyia al 1976 i en l’actualitat continua sent part bàsica del seu ADN, tenint com a missió principal proveir de solucions tecnològiques que resolen problemàtiques de les organitzacions mitjançant estadística i analítica avançada.

Tant a nivell mundial com en alguns països, en fem ressò i compartim molta informació al voltant d’aquesta efemèride.

John Sall és cofundador i vicepresident executiu de SAS. Dirigeix la divisió de JMP, que crea software que vincula estadístiques sòlides amb gràfics interactius. A continuació, ens explica els motius d’aquesta celebració.

Les estadístiques només són xifres, però la pràctica de l’estadística és l’art de mesurar el coneixement imperfecte. El camp de l’estadística aborda la incertesa. Tot i que la incertesa no ens molesta en la nostra vida quotidiana, no estem acostumats a acceptar-la en el nostre coneixement del món. Quan pensem en el coneixement evoquem fets concloents i una lògica sòlida, malgrat que una bona part del nostre coneixement real més valuós dista molt de ser ferma.

El negoci de l’estadística

Per què és important? Perquè els negocis, les economies mundials, els descobriments científics i els avanços mèdics es basen, en essència, en l’estadística. La disciplina de l’estadística proporciona el marc dels balanços i els comptes de pèrdues i guanys per al coneixement empresarial i científic.

L’estadística és una disciplina comptable que, en lloc de limitar-se a retre comptes sobre els diners, informa de la credibilitat científica. Es tracta de l’art de ponderar i sospesar les evidències observacionals.

Les conclusions científiques es basen en dades experimentals amb incertesa i l’estadística és el mecanisme per jutjar el mèrit d’aquestes conclusions. Les proves estadístiques són com autories de credibilitat.

Naturalment, es poden fer malabarismes amb els llibres i de vegades s’aconsegueix que la ciència deficient sembli millor del que és. Tanmateix, hi ha fenòmens importants que no es poden treure a la llum sense l’estadística.

El plaer de descobrir

Una de les raons de celebrar l’Any internacional de l’Estadística és el plaer d’utilitzar l’estadística com a eina per descobrir fenòmens nous. Les dades presenten múltiples vistes: com més perspectives es tingui de les dades, més probabilitats hi haurà de descobrir alguna cosa nova. L’estadística com a eina de detecció consisteix en el procés d’inspecció que revela fenòmens no previstos per un model científic i que no es poden detectar amb una anàlisi directa.

L’estadística ajusta models, pondera evidències, ajuda a identificar patrons en la informació i detecta dades que no segueixen aquests patrons.

L’estadística és la inducció de l’experiència: duu el registre de l’evidència que recolza els models científics.

L’estadística és la ciència de la incertesa, l’explicació de la credibilitat, el mesurament, l’art de la veritat, el contrast que revela l’estructura oculta de les dades, la lupa d’un detectiu científic.

L’estadística millora el món

Fa 150 anys, la majoria dels ciutadans érem agricultors i en el món hi havia una lluita pels aliments. L’estadística ha estat una de les claus de la recerca agrícola que ha millorat la productivitat d’aquest sector, el que ha fet canviar la situació. Els conreus intensius ocupen menys terreny i alimenten més persones amb una necessitat inferior de mà d’obra, el que ha fet el món eminentment urbà.

Només han passat uns anys des que les possibilitats de la revolució microelectrònica van canviar la nostra vida. Tanmateix, en un camp d’enginyeria que es mesura en nanòmetres, va ser necessari utilitzar el poder de l’estadística en els experiments per superar els reptes i obtenir un benefici econòmic de components fiables.

No fa gaire que hem començat a descobrir el complex mecanisme de la vida gràcies a la biologia molecular i la genòmica. Aquesta complexitat només es pot examinar mitjançant mètodes estadístics.

Tampoc fa gaire que es va descobrir una protuberància en el vessant d’un turó. El turó eren les dades del Gran Col·lisionador d’Hadrons i havia costat 6.000 milions de dòlars recopilar-les. I la protuberància era el descobriment de la partícula de Higgs, el més important del segle XXI fins a la data. L’estadística va permetre veure aquesta protuberància.

Sumi’s a la celebració

L’Any Internacional de l’Estadística se celebra arreu del món per reconèixer les aportacions d’aquesta ciència. Organitzacions d’arreu del planeta han unit les seves forces per tal que es promogui la importància de l’estadística entre la comunitat científica global, els usuaris de les dades públiques i privades, els mitjans de comunicació, els responsables polítics, les companyies, els estudiants i el gran públic.

Els objectius que persegueix l’Any Internacional de l’Estadística són, entre d’altres:

  • Una conscienciació més gran sobre el poder i les repercussions de l’estadística sobre tots els aspectes de la societat.
  • El conreu de l’estadística com a professió, sobretot entre els joves.
  • La promoció de la creativitat i el desenvolupament en les ciències de la probabilitat i l’estadística.

Si vol que la seva organització se sumi a la celebració, visiti www.statistics2013.org

Manuel Rodríguez Díaz.  SAS . manuel.rodriguez@sas.com

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en L'Estadística feta fàcil i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s