S’està frenant la destrucció d’ocupació i l’augment de l’atur? La importància dels factors estacionals

Gemma Garcia (U. de Barcelona)

Si hi ha alguna estadística que s’espera amb preocupació, sens dubte aquesta és l’evolució de l’ocupació i l’atur. La crisi econòmica actual ha tornat a situar Espanya –i Catalunya− al capdavant dels països europeus pel que fa a taxa d’atur. Les darreres xifres de l’Enquesta de Població Activa corresponents al primer trimestre de 2013 ofereixen un panorama dramàtic, amb una taxa d’atur del 27,2%. L’atur torna a ser la principal preocupació de la societat i per a això és més important que mai oferir unes dades i un missatge sobre l’evolució dels indicadors laborals que no doni lloc a confusions.

Com evolucionen l’ocupació i l’atur els darrers mesos?. A principi de cada mes esperem les xifres de l’afiliació a la Seguretat Social i l’atur registrat per intentar trobar algun signe de millora en el mercat laboral. Les darreres dades, corresponents al mes d’abril d’enguany, ens diuen que hi ha 16.232,4 milers d’afiliats, 51.000 més que el mes anterior. Quant anem a l’estadística d’atur registrat, el nombre de persones sense feina és de 4.989,2 milers, 46.000 menys que el març.

El problema, no obstant és que aquestes variacions mensuals estan fortament condicionades per factors estacionals: la Setmana Santa, l’inici de la temporada d’estiu, les vacances de Nadal, etc.. I és per a això que la seva significació, si no es corregeixen aquests elements, és escassa. La qüestió fonamental és que les dades que s’obtenen d’aquestes estadístiques, si no són corregides, fan difícil interpretar la tendència subjacent en el mercat laboral. Els següents gràfics mostren l’evolució mensual de l’afiliació i l’atur registrat en aquest període de crisi. En ambdós casos es pot observar la sèrie original i la corregida dels efectes estacionals.

Les fluctuacions en les variacions mensuals dels afiliats i de l’atur registrat son recurrents. La temporada d’estiu, i en menor mesura la campanya nadalenca, han continuat suposant millores en l’ocupació. La finalització d’aquestes produeix fortes caigudes en el nombre d’ocupats. Resultats semblants es desprenen en el cas de l’atur.

imatge.png

Font: Ministeri de Treball i Ministeri d’Economia

A tall d’exemple, l’augment en els afiliats del mes d’abril es converteix en una reducció de 23.400. D’altra banda, la reducció de l’atur senyalada anteriorment es torna en un augment de 17.700. Vol dir això que els indicadors laborals evolucionen molt pitjor i la crisi s’accentua?. No, contràriament –i com s’observa en els gràfics anteriors− semblen indicar un fre en progressiu en la destrucció d’ocupació i en l’increment de l’atur. El missatge, doncs, no cal interpretar-lo en negatiu.

Després de la forta destrucció d’ocupació registrada en l’epicentre de la crisi (2009), es va produir una progressiva moderació en la pèrdua d’afiliats que, no obstant, no va arribar a convertir-se en creació neta d’ocupació. L’any 2011 i, especialment, el 2012 han suposat una recaiguda en la recessió i una nova accentuació en la destrucció de lloc de treball que en els darrers mesos s’està suavitzant. Tot i així es manté encara intensa.

Pel que fa a l’atur registrat, la tendència seguida és paral·lela a la de l’ocupació. Amb només una diferència. L’evolució que segueixi el nombre d’aturats dependrà també de la tendència de la població activa. Aquesta ha començat ja a reduir-se, tant per factor demogràfics (retorns d’immigrants al país d’origen i emigració d’espanyols, fonamentalment els més joves) i econòmics (sortida de la població activa pel desànim respecte les oportunitats de trobar feina).

Aquesta interpretació de les dades corregides d’estacionalitat ens fa pensar que hem arribat a un cert sostre en la taxa d’atur a Espanya i que, previsiblement, la destrucció de l’ocupació i l’increment de l’atur s’aniran moderant en els propers mesos. No és, doncs, un diagnòstic més negatiu.

Perquè no difondre directament les xifres desestacionalitzades? Perquè llançar alguns missatges d’optimisme que recurrentment s’han hagut de corregir? No és un problema de manca d’informació. Les dades corregides d’aquests factors estacionals són publicades  pel Ministeri de Treball i pel Ministeri d’Economia. Les xifres desestacionalitzades són també les que fa servir l’oficina estadística europea, Eurostat.

Aquesta és, doncs, una crida a fer servir una informació que permetria valorar de manera més correcta les tendències i que evitaria les continues “desil·lusions” que acaben fent poc creïble el missatge que se’ns transmet.

Gemma Garcia. Universitat de Barcelona

Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Estadístiques de la crisi i etiquetada amb , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s