Quina és la població de Catalunya?

Josep Anton Sánchez (Idescat)

som 7 milions i mig estret

Li he fet a un amic meu una pregunta: “Saps quina és la població de Catalunya”? M’ha contestat que fa poc ha llegit al diari que la població de Catalunya a 1 de gener de 2012 és de 7.570.908 habitants, ho diu el Padró d’habitants. Bé, era una pregunta fàcil. Però pensant una mica més, també ha vist en algun lloc que ja han sortit els primers resultats del cens. A veure quines són les xifres publicades… Catalunya té 7.519.349 habitants a 1 de novembre de 2011. Ostres, en 2 mesos la població ha crescut en 50 mil persones! Però no està tothom marxant a l’estranger? Jo li contesto que per saber quants som depèn de com es mesuri. Ahhh. Al·lucina una mica, sobretot quan li explico que encara existeixen més xifres: l’estimació de població de l’Idescat diu que som 7.435.930 i l’estimació de població de l’INE diu que som 7.318.519. La seva resposta no es fa esperar: això només fa que despistar, això ho feu els estadístics per tenir més feina. No ens podríem quedar amb una sola xifra? I ja posats que sigui el Padró, que a més està disponible per a tots els municipis!

Això que acabeu de llegir no és un cas real, però bé podria ser-ho. Anem a explicar-ho una mica. Tant al sistema estadístic català com al sistema estadístic espanyol es poden distingir dos tipus de xifres de població, segons provinguin:

  • de l’explotació estadística del registre administratiu del Padró continu d’habitants: el Padró municipal (dades provisionals i xifres oficials)
  • d’operacions estadístiques per mesurar la població passada, present o futura: les Estimacions de població, els Censos de població i les Projeccions de població

El Padró d’habitants és una font amb finalitat administrativa i les seves xifres són declarades oficials, en un article anterior ja en vam parlar. Són xifres oficials però estan condicionades per la gestió administrativa. Per exemple, habitualment hi ha un subregistre de nens de 0 i 1 anys que no se soluciona fins que els nens requereixen un certificat d’empadronament per a la matrícula escolar. En l’altre extrem tenim els ‘immortals’, persones de 90, 95, 100 o 105 anys, que en veritat són persones que ja estan mortes però el procediment establert per donar-los de baixa al Padró no ha funcionat correctament i continuen constant-hi i sumant anys.

D’altra banda, tant l’Idescat com l’INE elaboren periòdicament estimacions de població, que són utilitzades com a població de referència en les enquestes a llars i població, i en el càlcul de tot tipus d’indicadors demogràfics, econòmics i socials (esperança de vida, nombre de fills per dona, taxes d’atur, PIB per habitant, despesa en consum de les llars). En el cas de l’INE, les estimacions són els valors que es transmeten a Eurostat com a població d’Espanya (i les comunitats autònomes) a tots els efectes. Les estimacions no són xifres resultat de la mesura directa, sinó que intenten ser la millor aproximació a la població real a partir de sintetitzar tota la informació demogràfica existent.

Podem considerar que el Padró és la millor font a nivell ‘micro’ però que les estimacions són la millor font a nivell ‘macro’. A més, cada 10 anys es disposa de les dades del cens de població, que permeten que la sèrie decennal d’estimacions de població sigui revisada i convertida en estimacions definitives: les estimacions intercensals. Les estimacions de població i els censos de població ofereixen una explicació coherent dels fluxos demogràfics, i permeten elaborar les projeccions de població.

serie poblacio2

Font: elaboració pròpia

En el gràfic adjunt hi ha representada la població de Catalunya dels darrers 20 anys segons les fonts que acabem d’explicar. A partir de 1996 entra en funcionament el sistema de Padró continu i s’observa com les xifres padronals (administratives) comencen a diferir de les estimacions (xifres de base censal). Les estimacions del període 1991-2001, tant les de l’Idescat com les de l’INE, ja han estat revisades un cop s’ha disposat dels valors del cens 2001 (estimacions intercensals). Les estimacions postcensals de l’Idescat i les estimacions EPOBA de l’INE són molt semblants fins a l’any 2008. A partir del 2009 l’INE aplica una nova metodologia que atribueix a Catalunya saldos migratoris inferiors als calculats per l’Idescat, fins al punt que la població estimada per l’INE a 1 de gener de 2012 és 117.000 habitants inferior a l’estimada per l’Idescat. En tots dos casos es tracta d’estimacions, de manera que calia esperar als resultats del Cens 2011 per conèixer quina és la població de base estadística. Tant l’Idescat com l’INE calcularan i difondran properament les estimacions intercensals del període 2001-2011.

Així doncs, quan algú em pregunti quina és la població de Catalunya la meva resposta serà: la xifra oficial és de 7.570.908 habitants i la xifra estadística és de 7.519.843 habitants. I ja podem actualitzar aquell lema del Som 6 milions i dir Som set milions i mig.

Podeu trobar més informació a

http://www.idescat.cat/cat/poblacio/xifrespob.html

http://www.idescat.cat/cat/poblacio/ep.html

http://www.ine.es/jaxi/menu.do?type=pcaxis&path=%2Ft20%2Fp259&file=inebase&L=0

Quant a Josep Anton Sánchez Cepeda (Idescat)

Matemàtic de formació, estadístic de professió, demògraf d'adopció.
Aquesta entrada s'ha publicat en Comptant persones i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s