“The Census Night” australià i els cavallers Jedi

Manel Pons (IERMB)

Al cens d’Austràlia que es va realitzar el 2011, es va detectar que hi vivien 65.486 cavallers Jedi, augmentant el seu nombre respecte al cens de 2006, quan es van censar 58.053. Cal dir, que durant els últims 15 anys s’ha pogut observar com aquest moviment/religió ha anat augmentant arreu del món (mirar en els enllaços d’interès).

Aprofitant aquesta curiositat del cens d’Austràlia m’agradaria escriure unes línies sobre aquesta operació estadística i sobre un fet particular de la mateixa. El cens d’Austràlia, que va complir 100 anys el 2011, es realitza de forma quinquennal i es “fa” en una nit anomenada The Census Night.

Foto 1

Qüestionari Cens d’Austràlia 2011.
Pàgina inicial del qüestionari.

Durant aquella nit (l’última va ser el 9 d’agost de 2011) tothom que estigui en territori australià sigui ciutadà, resident, turista, estudiant, pres, etc., inclosos els científics destinats a la base australiana de l’Antàrtica, ha d’omplir un qüestionari del cens que haurà rebut amb anterioritat. En els dies posteriors un agent censal passarà per la llar a recollir els qüestionaris. Els únics que no l’omplen són els membres del personal diplomàtic estranger i les seves famílies.

La operació té una logística i uns recursos enormes: l’edició de 2011 va involucrar un total de 40.000 persones entre agents censals (uns 29.000) i funcionaris. El cost estimat d’aquella va ser de 440 milions de AU$ (350 milions €), uns 19 AU$ per persona (15 €).

índice

Cens d’Austràlia 2011

Fixant-nos en l’edició de 2011, dues setmanes abans de la nit del cens es van enviar per correu, a cada llar d’Austràlia, els qüestionaris que la població havia d’omplir la nit del 9 d’agost. També hi havien agents censals que repartien els formularis abans del 9 d’agost, primer a les zones més rurals i allunyades del país, i en les zones on resideixen els aborígens; després, durant la nit del cens, els repartien als hospitals, hotels, càmpings, vaixells, trens, etc. Per altra banda hi havia un equip d’agents censals que aquella nit es va dedicar a comptabilitzar les persones sense sostre, els “Homeless” (mirar els enllaços d’interès, on hi ha la metodologia).

Per altra banda, també es podia omplir el qüestionari via Internet (eCensus). A partir del dia següent de la Census Night (el 10 d’agost) i durant un mes, els agents censals van anar per les llars a recollir els qüestionaris. Omplir els qüestionaris és d’obligat compliment, en cas contrari caldrà pagar una multa per cada dia que no s’entregui. A l’edició 2011 la multa fou de 110 AU$ (aprox. 87 €) per dia.

Aquest cens té un qüestionari individual amb un total de 60 preguntes: gènere, estat civil, estudis, professió, religió, etc. El qüestionari només està en anglès i donat que Austràlia és una societat multicultural, on conviuen no només anglosaxons, sinó ciutadans d’altres països com Índia, Cambotja, Xina, Corea, països àrabs, Espanya i altres països llatinoamericans, Grècia, Rússia, etc., va fer necessari disposar d’un servei d’informació telefònica ad-hoc per als qui no entenen l’anglès.

Foto 2

Qüestionari Cens d’Austràlia 2011.
Detall de la pregunta 19 al respecte de la religió.

Dins de l’anecdotari d’aquest cens hi ha diversos resultats curiosos:

 • Apart de la religió dels cavallers Jedi que ja he comentat al principi, han aparegut altres religions com el Pastafarisme (sorgit als EEUU) i la religió de la Xocolata.
 • El 2006, es parlaven prop de 400 idiomes, dels quals 105 no existien
Monstre Spaghetti Volador (Pastafarisme)

Monstre Spaghetti Volador (Pastafarisme)

Encara que he parlat de la Census Night a Austràlia, també cal dir que aquest mètode de realització de cens durant una única nit és el que es practica al Regne Unit i en altres països d’influència anglosaxona (Irlanda, Tanzània, Zimbabwe…).

Que la Força Estadística us acompanyi!!!

Enllaços d’interès:

Census Home Page:  Hi ha tota la informació sobre el cens i els qüestionaris

http://www.abs.gov.au/websitedbs/censushome.nsf/home/census?opendocument&navpos=10

Interessant descripció de l’operativa del cens a Austràlia:

http://blog.id.com.au/2011/australian-census-2011/running-the-census/

Informació sobre la qualitat del cens 2011 a Austràlia:

http://blog.id.com.au/2012/australian-census-2011/australiancensus-2011-a-quality-result/

Metodologia per estimar persones sense-sostre (Homeless):

http://www.abs.gov.au/ausstats/abs@.nsf/mf/2049.0

http://aifs.govspace.gov.au/2012/11/13/105000-people-homeless-on-census-night-2011/

Article periodístic sobre el cens a Austràlia:

http://www.sbs.com.au/news/article/1576492/Census-night-tonight

Articles sobre els resultats “curiosos” del cens a Austràlia.

http://www.smh.com.au/articles/2002/08/27/1030053053578.html

http://www.smh.com.au/national/census-and-sensibilities-a-night-for-jedi-knights-20110809-1ik5e.html

http://blog.id.com.au/2012/australian-census-2011/2011-australian-census-how-have-our-religions-changed/

Informació sobre el sorgiment de cavallers Jedi en diversos censos:

http://en.wikipedia.org/wiki/Jedi_census_phenomenon

Quant a Manel Pons (IERMB)

Estadístic, economista i investigador social.
Galeria | Aquesta entrada s'ha publicat en Comptant persones i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a “The Census Night” australià i els cavallers Jedi

 1. fudina ha dit:

  És curiós que totes les entrades d’aquest tema “comptant persones” es refereixin més o menys directament al cens. Clar que el cens és l’exemple més extens de comptar persones: tracta de comptar-les totes! Però hi ha casos molt curiosos de comptar persones que tenen molta cobertura als mitjans de comunicació. No fa molt vem tenir-ne exemples: quantes persones van participar a la manifestació del 11 de setembre a Barcelona? Un milió i mig? O un altre que hauria de ser més fàcil de comptar: quants treballadors van fer vaga el dia de la vaga general?
  Si em permeteu la boutade… les úniques “estadístiques” que ningú discuteix són les dels partits de futbol: el Madrid només va xutar a porta dues vegades a la segona part ahir… D’això també en diem “estadístiques”!

 2. Josep Anton ha dit:

  Tothom contesta el Cens australià o també tenen un percentatge de no resposta entre la gent a qui han enviat el qüestionari?

 3. Boris G ha dit:

  Ja, ja, ja, creo que yo también pondré Caballero Jedi cuando en alguna encuesta se me pregunte la religión. Al fin y al cabo, la diferencia entre una secta y una religión oficial es el número de miembros…

  Como diría el Jedi Qui-Gon, “Tu enfoque determina tu realidad”.

  Un saludo,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s